Kis lángon forrásban főzzük a sonkát és a csülköt bő 1 órán keresztül, az esetleges habot levesszük a tetejéről.
Közben beáztatjuk a babot.
A szalonnát kockázva üvegesítjük a hagymával, majd kevés vízzel felöntjük és belekeverjük a pirospaprikát és a fokhagyma gerezdeket darabolva. Közepes lángon megpirítjuk.
Beletesszük a húsos lébe. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük.
Beletesszük a babot is, és újabb bő 1 órát főzzük, kis lángon, forrásban.
Beletesszük a felvágott leveszöldséget.
Újabb 1 órát főzzük kis lángon.
Megnézzük a babot, a húst és a zöldséget, ha szükséges, még főzzük. Majd felkarikázzuk a parasztkolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk, és beletesszük.
Majd a tejfölt a liszttel és kevés vízzel hőkezelve csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk.
Csipetke: liszt, tojás kevés sóval összegyúrva, kiskanállal kis daradokat tépünk, és a forró leveshez adjuk. A csipetkékkel még pár percig forraljuk a levest.