Portugália talán legnépszerűbb tőkehal fogása, remek angol nyelvű cikk található a Wikipédián. Érdekesség, hogy számos cikk alapján Cristiano Ronaldo kedvenc tradicionális portugál halétele.
Először vizet forralunk lábosban, megsózzuk, egész feketeborst és babérlevelet teszünk bele.
A hal filét beletesszük, majd 8 percig főzzük.
Ezután a halszeleteket kivesszünk a vízből, lecsepegtetjük és félretesszük hűlni.
Kihűlés után - bőrös a filé esetén a bőrt lehúzva - kézzel széttépkedjük.
Burgonyát darabolunk fel, vékony csíkokra vágjuk.
Forró olajban világosbarnára sütjük őket.
Az olajból kivesszük a burgonyát egy papírtörlős tálcára, hogy a felesleges olajtól megszabadítsuk a hasábokat.
Hagymát cikkelyezünk fel vékonyan.
Olivaolajon üvegesíteni kezdjük, közben kissé megsózzuk.
Zúzott fokhagymát teszünk hozzá, majd hozzákeverjük a halat is.
Finom mozdulatokkal átkeverjük, hozzátesszünk a burgonya hasábokat is.
Tojást keverünk ki, kissé megsózzuk és borsozzuk.
A halat továbbra is finom mozdulatokkal keverve ráöntjük a kikevert tojást.
Kis-közepes lángon főzzük, amíg a tojás meg nem húz.
Petrezselmet keverünk még hozzá, és el is készültünk.
Tálalásnál olivabogyóval és friss petrezselyemmel szórjuk meg.
Arányok tekintetében 0.5 kg tőkehalhoz ugyanennyi burgonyával, 5 tojással és 2 közepes fej hagymával számolunk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?