A recept születése Napóleon marengói csatájához köthető, bővebben a Wikipédián.
A csirkét lemossuk, majd a mell és comb részeket levágjuk.
A törzset feldaraboljuk.
Lábosban olivaolajat melegítünk.
Beletesszük a törzs darabokat és 10 perc alatt lepirítjuk.
Ezután negyedelt hámozatlan hagymát teszünk hozzá.
Átkeverjük, majd vízzel felöntjük, hogy épp ellepje.
Megsózzuk és egész borsot teszünk hozzá.
Kis-közepes lángon 1 órán keresztül főzzük.
Közben a combokat és melleket félbevágjuk, majd megsózzuk és borsozzuk.
Vokban oldalanként 5-5 perc alatt lepirítjuk olivaolajon, és félretesszük.
Ugyanabban a vokban durvára vágott fokhagymát kezdünk pirítani.
Fehér bort vagy kevéske brandyt keverünk hozzá.
Az elkészült csirkés alapléből leszűrünk valamennyit és a fokhagymához öntjük. Arányok tekintetében 1.5 kg csirkéhez 4 dl folyadékkal (bor és alaplé), 0.5-0.5 kg paradicsommal és gombával számoljunk.
Felforraljuk.
Közben paradicsomot hámozunk, a héját bevágva lobogó forró vízbe merítve 10 másodpercre.
Félbevágjuk, a közepét kiskanállal kivesszük, a husos részét hozzátesszük az alapléhez, fakanállal daraboljuk.
Megsózzuk és borsozzuk, 10 percig előfőzzük, és félretesszük. Ha esetleg darabolt paradicsom konzervet használunk, a 10 perc előfőzés kimaradhat.
A gombákat letisztítjuk, félbevágjuk.
Olivaolajas serpenyőben 5 perc alatt közepes-nagy lángon lepirítjuk. Közben kakukkfűvel szórjuk meg.
Ha kész, megsózzuk és a paradicsomos alapléhez öntjük.
Finoman összekeverjük, átöntjük egy kerámiatálba, majd beletesszük a csirkét.
180 fokos sütőbe tesszük 30 percre.
Ugyanabban a serpenyőben olivaolajon szeletelt piritóskenyeret pirítunk.
Ha elkészült a pirítós, és rákokat is szeretnénk az ételhez tenni, ugyanabban a serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk olivaolajon.
Tálalás előtt a serpenyőben olivaolajon frissen tükörtojást készítünk. Sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a csirke mellé teszünk a szószból, a rákból és a piritósból, majd rátesszük a tükörtojást és petrezselyemmel szórjuk meg.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?