Indiai ihletésű, az 1970-es években Angliában elterjedt étel. Rengeteg változata van, ami közösnek tekinthető, hogy a joghurtos-fűszeres marinádban előkészített csirkecombot rácson grillezve megsütik, majd krémes szósszal tálalják fel.
Először elkészítjük a fűszerkeverékünket, a masalát.
1 kg csirkecombhoz a fűszerkeveréknek: 2-2 teáskanál római kömény, pirospaprika, kurkuma, koriander, 1-1 teáskanál chili, curry, fahéj, bors és szerecsendió az alapja.
Összekeverjük a fűszereket.
A fűszerkeverék felét a marinádhoz használjuk fel.
A fele fűszerkeverékhez 3 evőkanál joghurtot, 1-1 teáskanál reszelt gyömbért és fokhagymát keverünk hozzá.
A csirkék mindkét oldalát besózzuk, majd beleforgatjuk a marinádba. Ha esetleg csirkemellel dolgozunk, előtte lapjával félbevágjuk a szeleteket.
Lefedve hűtőbe tesszük néhány órára.
Közben elkészítjük a mártásunkat.
Ehhez olivaolajon apróra kockázott hagymát (1 fej) üvegesítünk, majd reszelt fokhagymát és gyömbért (1-1 teáskanál) teszünk hozzá.
Megszórjuk a maradék fűszerkeverékkel, 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
Hámozott, kockázott paradicsomot teszünk hozzá, majd fedő alatt 15-20 percig pároljuk.
Tejszínt keverünk hozzá (2 dl), összeforraljuk, közben megsózzuk.
Ezután botmixerrel összeturmixoljuk.
Kevéske joghurtot keverünk hozzá, ezzel krémesítjük.
A csirkét rácson, 250 fokos sütőben grillfokozaton vagy grillezve kisütjük, oldalanként 5-10 perc alatt.
Ezután a sült csirkéket centi vastagra szeleteljük és beletesszük a mártásba.
Kevéske vajat teszünk a mártáshoz, majd együtt a csirkével összemelegítjük.