A főzési időt csökkenthetjük, ha a babot előző este beáztatjuk.
Ha egyedül készítjük, célszerű mindent előkészíteni, hogy a bográcsra tudjunk összpontosítani.
Sózás miatt érdemes többször kóstolni, mert meglepően sok sót felvesz.
Ha füstölt csülökkel készítjük, számoljunk a magas sótartalmával.
Tüzet gyújtunk, és amikor már csak éppen ég, elkezdjük a hagymával. Zsiradékot teszünk a bográcsba és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát.
Megüvegesítjük a hagymát, beletesszük a fokhagymagerezdeket is. Ügyelve rá, hogy ne kapjon oda, kevergetjük. Közben teszünk egy kevés fa utánpótlást, hogy ne aludjon ki a tűz. Ha nagyon beindulna a tűz, inkább emeljük el a bográcsot, úgy kevergessük.
Belekeverjük a pirospaprikát, a zöld és a hegyes paprikát a paradicsommal. Gyakori kevergetés mellett hagyjuk, hogy elkezdjen levet ereszteni. Esetleg kevés vizet teszünk bele.
Az apróra kockázott húst belekeverjük, és 10-15 percig piritjuk, időnként megkeverve.
Ha a hús felülete fehéredik, felöntük annyi vízzel, hogy ellepje.
Ha nem áztattuk be a babot, ezen a ponton tesszük hozzá, ismét felöntve annyi vízzel, hogy ellepje. Ha beáztattuk, akkor 1 óra múlva tesszük bele a babot vízzel felöntve.
Amikor a babot beletesszük, megfűszerezzük. Csokorba kötjük a petrezselymet és a zellerlevelet, úgy tesszük bele.
Közepes tűzön főzzük megint egy órát, időnként kevergetve. Ha nagyon feléledne a tűz, széthúzzuk, hogy ne kapjon oda.
Ha a bab és a hús puhulni kezd, beletesszük a zöldségeket és a kockázott burgonyát. Megint felöntjük vízzel. A főzés közben egyébként végig figyelünk arra, ha pótolni kell az elpárolgott vizet.
20-30 percig főzzük még, ha megpuhultak az összetevők leemeljük a bográcsot, és tálaljuk.