A kolozsvári szalonnát felkockázva lepirítjuk egy serpenyőben, majd leszűrjük és a pörcöket félretesszük.
A zsírt is fel fogjuk használni a későbbiekben.
A burgonyát meghámozva felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük.
Annyi vizet használunk csak, hogy éppen ne lepje el.
Ezután a főzővízben krumplinyomóval alaposan összetörjük.
Lisztet teszünk hozzá több részletben, közben fakanállal folyamatosan kevergetjük.
Addig sűrítjük a liszttel, amíg a keverés már egészen nehézzé válik.
Arányok tekintetében 0.25 kg burgonyáoz kb. 10 dkg lisztre lesz szükség.
Ezután megkóstoljuk, és ízlés szerint megsózzuk.
Fűszerezhetjük is: bors, szerecsendió.
Alaposan átkeverjük a masszát.
A kolozsvári szalonna leszűrt zsírját serpenyőben megforrósítjuk.
Evőkanalat merítünk meg a forró zsírban, lecsepegtetjük, majd a kanállal kanyarítunk a tésztából, és óvatosan a forró zsírba csúsztatjuk a dödöléket, majd közepes-nagy lángon aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
Ha a szalonnazsírt kevésnek ítéljük, sertészsírral kiegészíthetjük.
Tálaláskor tejföllel nyakonöntjük, és rátesszük a szalonna pörcöket.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?