tőkehal filé, egész ponty, kárász, vagy harcsatörzs
fokhagyma
száraz fehérbor
olivaolaj
petrezselyem
kapor
rozmaring
őrölt babérlevél
mustár
bors
só
vékonyra szeletelt szalonna
tejszín
étkezési keményítő
Elkészítés
Előkészítjük a páclevet. Fehérbor, olivaolaj, fokhagyma és a fűszerek összekeverve.
Halat lemossuk majd sóval, borssal bedörzsöljük, ezután a páclébe tesszük egy napra hűtőben. A ponty vagy kárász előkészítésnél alaposan tisztítás után be is irdaljuk sűrűn, mielőtt a pácba tesszük.
A paradicsomot, hagymát és kalifornia paprikát összeszeleteljük, megsózzuk, kap némi borsot és összekeverjük.
Pataki tálba tesszük a zöldséget, rámerünk egy kevés páclevet és rátesszük a halat, ráfektetjük a szalonna szeleteket, majd lefedjük.
30 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Levesszük a Pataki tál tetejét és további 10 percig sütjük, majd a szalonna szeleteket levesszük a halról.
Ezután további 10 percig sütjük, amíg a hal meg nem pirul.
Közben elkészítjük a sült burgonya köretet, ha kész, megsózzuk. De készíthetjük puliszkával is.
Ezután levesszük a halat. A szalonna szeleteket is félretesszük.
A megpuhult zöldségeket kivesszük a léből, és összeturmixoljuk szósznak.
Tejszínnel felöntjük és 5 perc alatt összeforraljuk. Ízlés szerint egy kis keményítővel sűríthetjük.