Lábosban vajat olvasztunk, majd hozzátesszük a hagymát.
Kis-közepes lángon üvegesíteni kezdjük, időnként átkeverve.
Amikor a hagyma összeesett, továbbra is kis-közepes lángon barnítani kezdjük a hagymát.
Gyakran kevergetve 45 percig főzzük, amíg aranybarna nem lesz.
Ezután felöntjük forró vízzel.
Megsózzuk, és őrölt borssal fűszerezzük.
Forrásba hozzuk, majd fedő alatt további 15 percig forraljuk, időnként átkeverve.
Ezután hozzáöntjük a tejet, kevergetve forrásközelbe hozzuk.
Amikor forrni kezd, lehúzzuk a tűzhelyről.
Közben a bagettet felszeleteljük, vajjal vékonyan megkenjük, majd a szeletek mindkét oldalát 250 fokon, felső melegítésű sütőben pár perc alatt lepirítjuk.
Eddig tartott az eredeti, XVII. századi recept.
A XIX. századtól eleinte a hagymaleves mellé sajtot is tettek, később pedig a pirítóst a levesbe tették, és sajttal szórták meg, majd sütőben pár perc alatt ráolvasztották a sajtot. Modern időkben a (botmixerrel leturmixolt) levesre sajtot szórnak, rá a pirítós, majd ismét a sajt, így megy a sütőbe. Tálaláskor vékonyan borssal megszórhatjuk. A bagetteket a 11. pont után fokhagymával is bedörzsölhetjük.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?