Alaposan lemossuk a babot, és tiszta vízben feltesszük főni.
Babérlevelet, egész gerezd fokhagymát, negyedelt hagymát teszünk hozzá.
Megsózzuk, és egy kevés bazsalikommal szórjuk meg.
2 órát főzzük kis-közepes lángon.
A füstölt szalonnát apróra kockázzuk.
A kolozsvári szalonnát durvára daraboljuk.
Néhány paradicsomot lobogó vízbe merítünk 10 másodpercre és meghámozzuk, majd felkockázzuk, a csutkarészt kivágva.
Fokhagymát és hagymát vágunk apró szeletekre.
Néhány nagy fej hagymát cikkelyezve is felszeletelünk.
Az apróra vágott szalonnának kiengedjük a zsírját közepes lángon, majd hozzákeverjük a kolozsvári szalonnát és megpirítjuk.
Csapott evőkanál barna cukrot teszünk bele és karamellizáljuk.
Beletesszük az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a szeletelt hagymát, a kockázott csupasz paradicsomot és kis lángon fedő alatt pároljuk 15-20 percig.
Ezután elkezdjük a babot átmerni a hagymás alapra, majd annyi bablével felöntjük, hogy éppen elfedje.
Fűszerezzük: tört bors, bazsalikom, cayenne paprika. Megsózzuk, ha szükséges.
Kis lángon összeforraljuk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?