Arányok tekintetében 1 kg börkéhez: 1 kg lapocka, 1 kg bontott csülök, 50 dkg sonka, 3 fej fokhagyma.
Az alaposan lemosott husokat forró vízbe tesszük 5 percre, majd lehabozzuk. Ezt tehetjük úgy is, hogy kivesszük a husokat a habos vízből, lemossuk, és tiszta vízbe tesszük, majd a vizet a tiszta husokkal közepes tűzön felforraljuk.
Lassú lángra tesszük, és gyöngyözve főzzük tovább 1 órán keresztül.
Beletesszük a borsot, cseresznyepaprikát, a hagymát negyedelve hámozatlanul és a fokhagymákat egészben, ezenkívűl a fehérrépát, a zellert és a burgonyát.
Ízlés szerint 1-2 babérlevelet is tehetünk bele, megsózzuk, és további 1 órát főzzük kis lángon.
Közben időnként az esetleges habot a tetejéről kis szűrővel leszedjük.
Beletesszük a sárgarépát a hámozott paradicsommal együtt. További 1 órát főzzük az eddigiek szerint.
A husokat egy tálcára kitesszük.
A levet hagyjuk 15 perce ülepedni, majd átszűrjük egy meleg vízben átöblített konyharuhán keresztül.
Porciózás előtt a zsiradékot a tetejéről merőkanállal vagy itatóspapírral leszedjük.
Tányérokba tesszük a husokat, lehet egy szelet főtt tojást is tenni díszítésnek. Rámerjük a levet.
Hagyjuk kihűlni. Tálaláskor esetleg egy kis pirospaprikával megszórjuk. Ízesíthetjük egy kis ecettel vagy citromlével is.