A csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szósz. Zöldségekből, gyümölcsökből egyaránt készítik, számtalan változata létezik.
Arányok tekintetében 1 kg lilahagymához: 2-3 dl bor, 10-15 dkg barnacukor, 1 csapott evőkanál kakukkfű, 1 bő evőkanál balzsamecet társul.
A lilahagymát felkockázzuk, megsózzuk, és olivaolajon megüvegesítjük.
Ha elkészült, hozzáöntjük a bort és a barna cukrot.
Fűszerezzük: kakukkfű, bors, balzsamecet.
Kis-közepes lángon felforraljuk, majd kis lángon gyöngyözve forraljuk 2 órán keresztül, amíg sziruposra nem sűrűsödik.
Megkóstoljuk, és utánafűszerezzük, ha szükséges.
Átkeverjük, mégegyszer átforraljuk.
Ha kész, még forrón befőttesüvegbe tesszük peremig. Nedves fóliát teszünk rá, tartósítószert szórunk a fóliára, egy réteg száraz fóliával lefedjük, befőttesgumival lezárjuk, és rátesszük az üveg fedelét.
Megfordítva hagyjuk kihűlni.
2-3 napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Sült husok mellé kiváló.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?