sertés husos zsiradék (vagy tarja és szalonna 1:1-ben)
hagyma
fokhagyma
só
bors
fehérbors
majoranna
borsikafű
pirospaprika
burgonya
Elkészítés
A májas hurka a disznótoros kötelező része. Sok változata létezik mind az összetevők illetve azok aránya, mind a fűszerezés szerint.
Abalevet főzünk. Ehhez sertés tüdőt, májat, nyelvet, szivet és husos zsiros részeket teszünk lobogó vízbe, és legalább 2 órát főzzük.
A rizst zsiradékon lepirítjuk, majd forró abalével felöntjük, hogy bőven ellepje.
5 percig főzzük kis-közepes lángon, majd a lángot lekapcsolva fedő alatt hagyjuk párolódni 20 percet.
A zsemléket felkockázzuk, majd zsiradékon megpirítjuk.
Arányok tekintetében 5 kg rizshez: 2 kg máj, 3 kg husos zsiros összetevő, 40 dkg hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 12 dkg só, 2 dkg bors, 1 dkg fehérbors, 2 dkg majoranna, 1 dkg borsikafű, kevés pirospaprika járul.
A hagymát zsiradékon megüvegesítjük, majd a végén kissé lepirítjuk.
A fokhagymát átpasszírozzuk.
Az abaléből kivesszük a májakat és a husos zsiros részeket, majd a hagymával, fokhagymával és a pirított zsemlével keverve ledaráljuk őket.
A darált májhoz és husokhoz hozzáöntjük a rizst, a hagymát és a fokhagymát, majd megsózzuk és fűszerezzük.
Alaposan összekeverjük, majd 36-os vagy 38-as bélbe töltjük. Tűvel megszurkáljuk.
Elkötözzük a belet, és a hurkákat 10 percre belógatjuk a lobogó abalébe.
Miután kivesszük, félretesszük hideg helyre, és hagyjuk kihűlni.
Ha később fogyasztjuk, mélyhűtőbe tesszük a fogyasztás napjáig.
Fogyasztás előtt 210 fokos sütőben 20-25 perc alatt sütjük ki, amíg a hurka jól át nem sül.
Ha burgonya köretet teszünk mellé, a burgonyát sós vízben 10 perc alatt előfőzzük, közben hagymát üvegesítünk, majd a burgonyát a hagymával összekeverve és megborsozva alapot teszünk a májas hurka alá, ezen sütjük ki a hurkát.
Frissen kisütve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?