Készíthetjük csirkéből vagy pulykából is a most leírtak szerint, csak ezesetben csirke vagy pulyka borzaskának hívjuk. Az eredeti sertéshúsból készül, jellemzően karajból, vagy akár szűzpecsenyéből.
A karajt letisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és kikloffoljuk.
Fokhagymás tejbe tesszük, majd hűtőben pihentetjük néhány órát.
Felhasználás előtt a szeleteket kivesszük a tejből, és lecsepegtetjük.
Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.
A burgonyát sajtreszelőn keresztül lereszeljük.
Kicsit kinyomkodjuk, majd a levet leöntjük róla és félretesszük.
Tojást ütünk rá.
Megsózzuk, és fűszerezzük: őrölt bors, petrezselyem, passzírozott fokhagyma (használhatjuk a fokhagymagerezdeket az áztatóléből).
Apróra kockázott hagymát és lisztet teszünk hozzá.
Arányok tekintetében 1 kg burgonyához 2 tojást és 10 dkg lisztet teszünk.
Átkeverjük.
Ha szükséges, a burgonya levével higítjuk, a cél, hogy könnyedén kenhető állagot kapjunk.
Tejfölös szószt keverünk ki. Ehhez a tejfölt megsózzuk, borsozzuk, és passzírozott fokhagymát teszünk hozzá.
A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd mindkét oldalukat bekenjük a tócsnis krémmel.
Ujjnyi vastagságban olajat forrósítunk, majd néhány perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára elősütjük.
Ezután a szeleteket lecsepegtetve kerámiatálba tesszük, a tejfölös szósszal megkenjük és reszelt sajttal szórjuk meg.
Ha marad bekevert burgonyánk, tócsniként kisütjük az olajban.
A kerámiatálat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 perce, amíg a sajt meg nem olvad. Nem szükséges lepirítani a sajtot.
Köretnek rizibizit készítünk. Ehhez a rizst a mirelit zöldborsóval kevéske olajon lepirítjuk, majd felöntjük a rizshez képest duplányi forró vízzel. Lefedve forrásba hozzuk, majd a lángot lepkapcsolva fedő alatt 10-15 percig pároljuk, amíg a rizs fel nem veszi a vizet. Ha friss zöldborsóval dolgozunk, sós vízben 15 perc alatt előfőzzük.
Tetszőleges savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?