Érdekesség a nyírségi gombóclevessel kapcsolatban: rejtély, hogy miért nyírségi, mert feltehetőleg nem a nyírségből származik.
Arányok tekintetében 1 kg húshoz: 1 kg leveszöldség, 30 dkg zöldborsó, 30 dkg gomba, 30 dkg karfiol. A burgonyagombóchoz 50 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 2 tojás.
A burgonyát alaposan lemossuk, majd héjastól 15 perc alatt megfőzzük sós vízben.
Ha elkészült, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, majd krumplinyomóval összetörjük és félretesszük kihűlni.
Fűszerkivonatot készítünk.
Ehhez kisebb lábosba tesszük a hagymákat egészben. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Megsózzuk és fűszerezzük: egész feketebors, tárkony, egy csomó friss egész petrezselyem.
Egy órát főzzük, ha elkészült, egy szűrőn keresztül majd hozzáöntjük a levesünkhöz a késöbb jelzett fázisban.
Közben a lehártyázott és felkockázott húst feltesszük főni.
Pár perc forrás után lehabozzuk.
Megsózzuk és kis-közepes lángon forrásban főzzük 30 percig. Amennyiben nem fiatal borjúból, vagy pl. sertés combból készítjük, a 30 perc jóval több is lehet, érdemes a teljes főzésidőből visszaszámolni.
Közben előkészítjük a leves zöldségeket. Sárga- és fehérrépát, karalábét és zellert vágunk kis hasábokra.
Ha letelt a 30 perc, hozzátesszük a zöldségeket.
Hozzáöntjük szűrőn keresztül a fűszerkivonatot is.
Ha szükséges, felöntjük vízzel, hogy épp ellepje.
Újabb 30 percig főzzük.
Közben vajon hagymát pirítunk a burgonyagombóchoz.
Hozzátesszük a kihűlt tört burgonyához, tojás és lisztet keverünk hozzá. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy ne legyen túl kemény, de kényelmesen tudjunk majd golyókat formázni.
Megsózzuk, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Átkeverjük, majd liszttel megszórt tálcára gombócnyi adagokat kanalazunk, és félretesszük.
A durvára vágott gombát vajas serpenyőben lepirítjuk. Megsózzuk és borssal fűszerezzük.
A leveshez öntjük és 15 percig főzzük. Ha friss zöldborsót és karfiolt használunk, azt is ezen a ponton tesszük bele. A karfiolt előtte kis rózsákra vágjuk.
Ezután hozzátesszük a mirelit zöldborsót és a karfiolt is, és további 15 percig főzzük.
A leves besűrítéséhez petrezselymes-vajas rántást készítünk. Ehhez kis serpenyőben vajhoz lisztet keverünk, petrezselyemmel megszórjuk, és 5 percig sütjük közepes lángon, folyamatosan kevergetve.
Ha elkészült, a forró léből teszünk hozzá egy keveset, csomómentesre elkeverjük, és hozzáöntjük a leveshez.
A levest átkeverjük, és összeforraljuk a rántással.
Közben a félretett burgonyából lisztes kézzel gombócokat formálunk.
A gombócokat óvatosan a gyöngyöző lébe tesszük.
Ezután gyöngyözve további 15 percig főzzük.
Megkóstoljuk, ha szükséges, utánasózzuk.
A végén tejszínt keverünk hozzá, pár percig tovább főzzük gyöngyözve.
Tálaláskor ízlés szerint citromlevet adunk hozzá, citromszelettel és petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?