Az élesztőt szétmorzsoljuk, és egy kevés cukorral együtt vízbe vagy tejbe tesszük.
Lefedjük, és meleg helyre tesszük. Felfuttatjuk 10-15 perc alatt.
A liszthez hozzáadjuk a felfutott élesztőt, sót, oregánót és olivaolajat. Keverünk hozzá valamennyi vizet.
Megdagasztjuk a tésztát. Vízzel és további liszttel állítjuk be a keménységét.
Kelesztőtálba tesszük, és lefedjük. 1-2 órát pihentetjük.
A pizza tésztáját liszttel finoman megszórt deszkán kinyújtjuk.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt.
Ehhez kockázott hagymát és fokhagymát üvegesítünk olivaolajon.
Apróra kockázott, fűszerezett paradicsomot párolunk rajta. A fűszerezés: só, bors, oregánó, bazsalikom, zellerlevél.
Fedő alatt 30 percig pároljuk, majd esetleg botmixerrel pépesítjük. Ha szükségesnek látjuk, a végén egy kevés liszttel sűríthetjük.
Liszttel finoman megszórt sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a tésztát, és eligazítjuk amilyen alakot szeretnénk.
Megkenjük olivaolajjal, a paradicsomszósszal, majd rátesszük a felkockázott gépsonkát. Az angolszász világban sokfelé nem gépsonkát, hanem pulyka- vagy csirkemellet tesznek rá. Ezesetben a pulyka- vagy csirkemellet pörköltszerűen előkészítjük. Ízlés szerint sós vízben előfőzött babot is szórhatunk rá.
Reszelt sajttal megszórjuk.
Erre tesszük az ananászt, illetve néhány paradicsomkarikát. Ízlés szerint szeletelt vagy egész olivabogyót is tehetünk rá.
220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor egy csipet oregánóval megszórjuk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?