Felforralunk annyi vizet, amennyi - ha beletesszük a sonkát - ellepi.
Beletesszük a sonkát, és 5 percig forraljuk, majd lehabozzuk, ha szükséges.
Beletesszük a sárgarépát, a hagymát és a fokhagyma gerezdeket.
Fűszerezzük: bors, babérlevél, zsálya, kakukkfű.
2-3 órát főzzük kis lángon, gyöngyözve. Addig főzzük, amíg a sonka teljesen omlós nem lesz.
Keménytojást készítünk.
Egy részét felszeleteljük, a másik részét kockázzuk.
A megfőtt sonkát és a kalifornia paprikát is felkockázzuk.
Felszeleteljük a csemege uborkát.
A sonka levét sűrű szitán vagy konyharuhán átszűrjük, egy keveset zselatinnal keverünk össze.
Hosszúkás jénai tál aljára öntünk egy kevés zselatinos levet, majd petrezselymet és tojásszeleteket helyezünk bele.
Betesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
A tál mérete és a belevalók (husi, uborka, paprika, tojás) megbecslésével tormás aszpikot készítünk. Ehhez a leszűrt sonka alapléhez ecetes tormát és egy kevés kaprot keverünk, majd belekeverjük a zselatint is.
Ha feloldódott a zselatin, egy vékony réteg vegyes belevalót teszünk az átlátszó aszpikra, majd melegen (nem forrón!) harmadig öntjük a tálat.
Ezután a belevalókat vegyesen beletesszük. Beletehetünk néhány főtt fokhagyma gerezdet is, ha nem főttek szét nagyon.
Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
A tetejére ismét tiszta zselatinos alaplevet teszünk néhány tojásszelettel, majd hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kifordítjuk a tálból. Ehhez lehet, hogy kis időre meleg vízbe kell tenni a tálat.
Szeletelve tálaljuk, önállóan fehér kenyérrel vagy hidegtál részeként.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?