husos szalonna (pl. kolozsvári), nem füstölt! 10 dkg tésztához 5 dkg
fokhagyma
zsálya
rozmaring
olivaolaj
tojás (10 dkg tésztához 1 db plusz 1)
reszelt pecorino sajt (vagy parmezán), 10 dkg tésztához 6 dkg
bors
spagetti tészta
só
Elkészítés
A szalonnát vékony szeletekre vágjuk.
Serpenyőbe tesszük, passzírozott fokhagymát, apróra morzsolt zsályát és rozmaringot szórunk mellé. Esetleg egy kevéske olivaolajat is önthetünk hozzá.
Ezután kis lángon lassan üvegesíteni kezdjük, időnként átkeverve. Fontos, hogy egyáltalán nem pirítjuk!
Közben a tojásokat összekeverjük, reszelt sajtot adunk hozzá bőven, megborsozzuk. A sajt sótartalma miatt sózni nem szükséges.
A tésztát feltesszük főni sós-olivaolajos vízben.
Ha átsült a szalonna, a serpenyőt levesszük a tűzről, a tésztát szűrővel kivesszük a főzőléből, és a serpenyőbe tesszük.
A főzőléből teszünk egy merőkanálnyit a tojásos krémhez, és összekeverjük.
Visszatesszük a serpenyőt kis(!) lángra, teszünk ehhez is egy kevéskét a tészta főzőlevéből, majd ráöntjük a tojásos szószt.
Folyamatosan kevergetve besűrítjük, hogy egyáltalán ne legyen leve, csak krémes szósz a tészta körül.
Tálaláskor a tésztára teszünk egy kevéskét a serpenyőben maradt szalonnás-tojásos krémből, és borsot törünk rá frissen. Reszelt sajtot is szórhatunk rá.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?