A tzatziki alapja a joghurt. Használhatunk görög joghurtot, vagy ha normál joghurtból szeretnénk sűrűbbet készíteni, akkor egy konyharuhán keresztül kicsöpögtethetjük a savót a joghurtból. De akár kicsöpögtetés nélkül is használhatjuk a normál joghurtot, ez esetben egy kicsit hígabb lesz a tzatziki.
Az uborkát meghámozzuk és durva reszelőn lereszeljük, majd belekeverjük a joghurtba.
Néhány gerezd fokhagymát passzírozunk hozzá.
Apróra vágott kaporral és egy kevés frissen vágott aprított mentalevéllel ízesítjük.
Belekeverünk egy lehelletnyi olivaolajat, sózzuk, borsozzuk. Kaphat néhány csepp friss citromlevet is.
Összekeverjük alaposan, és a hűtőben hagyjuk egy napra, hogy összeérjenek az ízek.
Olajat melegítünk, és kisütjük a hasábburgonyát. Megsózzuk.
Az apróhalat chilis lisztben megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Citrom szelettel tálaljuk. Ha nem készítünk hasábburgonyát, fehér kenyérrel is tálalhatjuk.