Ehhez majonézt készítünk: mustárt, tojássárgáját kevés olivaoljjal összekeverjük, sóval, borssal, kiskanálnyi fehér borral és facsart citromlével, csipetnyi cukorral ízesítjük.
Tejföllel öntjük fel, sóval és borssal ízesítjük, majd lezárt edényben hűtőbe tesszük pihenni néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.
A gombafejeket megtisztítjuk, a tönköket kiszedjük.
A kiterült, lapos kalapokat félretesszük.
A tölthető kalapokhoz tölteléket készítünk.
Ehhez először hámozott, kockázott burgonyát főzünk puhára sós vízben.
Közben a kockázott szalonnát egy kis plusz vajjal pirítani kezdjük.
Apróra kockázott hagymát és fokhagymát teszünk hozzá.
Kissé lepirítjuk az egészet, majd félrehúzzuk.
Ha megpuhult a burgonya, leöntjük a vizet róla, majd melegen összetörjük.
Hozzákeverjük a hagymás szalonnakockákat.
Megsózzuk és fűszerezzük: bors, oregánó.
Beletördeljük a juhsajtot is.
Tojást ütünk rá, majd alaposan átkeverjük.
Ezután a nem kinyílt kalapokba villával beletesszük a tölteléket. Gyakran használnak töltelékként pirított májat.
A töltött kapalokat lezárt edényben hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Közben a panírozáshoz elkészítjük az összetevőket.
A liszthez borsot keverünk, enyhén sózzuk.
A tojáshoz csipetnyi sót teszünk.
A rusztikus morzsához parmezánt, chilit és kakukkfüvet keverünk.
A kiterült kalapokat bepanírozzuk, majd kissé forró olajban kisütjük.
A töltött kalapokat panírozás után vajjal kikent serpenyőbe állítjuk, majd szalonnacsíkokkal fedjük le.
A serpenyőt 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük 25 percre, amíg a gombafejek aranybarnára nem sülnek.
Közben rizibizit készítünk. Ehhez a rizst a mirelit zöldborsóval összekeverve olivaolajon pár perc alatt kevergetve pirítjuk.
Felöntjük a rizshez képest duplányi vízzel, forrásba hozzuk, majd a lángot lekapcsolva 15 percig fedő alatt pároljuk, amíg a rizs a vizet fel nem veszi.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?