Arányok tekintetében ugyanannyi lapockával dolgozunk, mint savanyú káposztával.
Vízzel kiöblített cserépedényt kenünk ki zsírral, majd rétegesen beletesszük a következőket:
savanyú káposzta
kockázott lapocka
kockázott husos szalonna (a kockázás előtt levágott bőrt is beletesszük egyben)
durvára szeletelt füstölt kolbász
cikkelyezett hagyma
egész gerezd fokhagyma
A husos rétegeket a füstölt összetevők és a káposzta sótartalmát figyelembe véve sózzuk és fűszerezzük: bors, pirospaprika, kömény, bazsalikom, kevéske zsálya.
Az alsó és a legfelső réteg káposzta legyen.
A tetejére egy kanál zsírt teszünk és egy kis pirospaprikát szórunk.
Ezután vizet (vagy káposztalevet) öntünk rá. A folyadék mennyisége annyi legyen, hogy az edény felénél legyen a szintje, mert a hús és a hagyma is enged vizet.
Rátesszük az edény fedelét, és 180 fokos sütőben 2 órát sütjük, amíg a hús meg nem puhul.
Félidőben ránézünk, és ha szükségesnek látjuk, pótoljuk az esetleg elpárolgott folyadékot.
Tálaláskor tejfölt tehetünk rá, és fehér kenyérrel fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?