A karéjozott füstölt szalonnát zsírjára sütjük, majd a karéjokat félretesszük díszítésnek.
A szalonnazsírba beletesszük az apróra vágott hagymát, és szintén üvegesíteni kezdjük.
Közben beletesszük a fokhagyma gerezdeket apróra vágva. Finoman megsózzuk.
Ha a hagyma üveges, rátesszük a szeletelt füstölt kolbászt, és közepes lángon pár percig pirítjuk.
A lencséről leöntjük a vizet, átmossuk, és a hagymára öntjük. Annyi vizet teszünk rá, hogy éppen ellepje.
Forrástól számítva 5 percig főzzük fedő alatt.
Megfűszerezzük: babérlevél, bazsalikom kerül bele. Ellenőrizzük a sótartalmat, ha szükséges, utánasózzuk.
Tovább főzzük 15 percig, addig, amíg a lencse puhulni nem kezd. Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott-felszívott vizet.
Közben előkészítjük a rántást. Felforrósított olajhoz lisztet keverünk, gyakori kevergetéssel 1-2 percig sütjük, majd a tűzről levéve pirospaprikát és tejfölt keverünk hozzá. Hőkezelve csomómentesre keverjük és hozzáöntjük a lencséhez.
További 5 percig főzzük.
A végén lehelletnyi cukorral és ecettel ízesítjük.
Feltétnek kemény tojást, sült virslit, fasírtot vagy főtt füstölt sonkát tegyünk rá.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?