Az eredeti Újházi-tyúkhúsleves kakasból készült. Remek leírás található a Wikipedia-n.
Nagy lábosba tesszük az egész tyúkot.
Vízzel felöntjük, hogy ellepje, és forralni kezdjük.
Néhány perc forrás után lehabozzuk.
Borsot szórunk bele, beletesszük a petrezselymet, a zellerlevelet, a hagymát héjában egészben és a fokhagyma gerezdeket. Beledobunk egy kis darab gyömbért is. Ha ezeket az összetevőket főzőhálóban tesszük bele, a végén egyben eltávolíthatjuk őket tálalás előtt.
Ha szivet is akarunk beletenni, azt is ezen a pontos tesszük bele.
Megsózzuk.
1.5 órát főzzük gyöngyözve forralva.
Beletsszük a kockázott zellergumót.
További 30 percig főzzük gyöngyözve.
Beletesszük a leveszöldséget: sárgarépa, fehérrépa hosszúkásra vágva, karalábé kockázva.
Teszünk bele egy paradicsomot és zöldpaprikát egészben.
Rákostolunk a sózásra, és megsózzuk, ha szükséges. Fűszerezzük: kurkuma, bors.
További 30 percig főzzük.
Beletesszük a zöldborsót, a szeletelt gombát és a kelbimbót.
20 percig főzzük.
Beletesszük az alaposan lemosott csirkemájat. Ismét utánasózzuk, ha szükséges.
További 20 percig főzzük.
Az utolsó 2 percre 1-2 babérlevelet dobunk bele.
Közben külön megfőzzük a cérnametéltet, de tészta nélkül is remek étel.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?