Az elnevezés tekintetében keleten a zakuszka terjedt el, délen az ajvár. Nincs köztük lényegi különbség.
A megsózott paprikát, padlizsánt és a meghámozott cukkinit puhára sütjük sütőpapiron. Közben valamennyi olivaolajat locsolunk rá. 180 fokon 30 percig sütjük.
A paradicsomot forró vízbe mártva meghámozzuk.
A hagymát apróra kockázva kevés olajon megüvegesítjük.
Hozzátesszük a kockázott paprikát, cukkinit és paradicsomot. A padlizsánt kikanalazva tesszük hozzá, szintén héj nélkül. További 15 percig főzzük, kevergetve. Fűszerezésnek babérlevelet és borsot használunk, ha fűszertartóba tudjuk tenni, könnyebb lesz kivenni. Vagy tehetünk bele őrölt babérlevelet és borsot is. Egy csipetnyi oregánóval is megbolondíthatjuk. Megsózzuk szükség szerint és még egy kis olivaolajat öntünk rá.
Ha egyben tettük bele a fűszereket, a kész elegyből kivesszük a babérlevelet és az egész borsokat.
Ha nem héjaztuk le az összetevőket, alaposan összeturmixoljuk. Ha lehéjaztuk, akkor is alaposan összetörjük a megpuhult összetevőket.
Visszatesszük a tűzhelyre, ha szükséges, sózzuk és cukrozzuk. Gyakori kevergetéssel összeforraljuk. Ha az olaj feljön a tetejére, kész is vagyunk.
Ehetjük pirítósra kenve, vagy szószként sült husokhoz.