A szalonnát felkockázva lepirítjuk, majd a pörcöket félretesszük.
A zsírban a kockázott hagymát megüvegesítjük.
Hozzátesszük a felkockázott húst, majd fehéredésig pirítjuk.
Roppantott, apróra vágott fokhagymát és krumplinyomóval pépesített hámozott paradicsomot teszünk hozzá.
Megsózzuk és fűszerezzük: bors, pirospaprika, majoranna.
Átkeverjük, majd fedő alatt kis-közepes lángon 1 órát főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Sűrű szaftos állagra lesz szükségünk, ha túl hígnak ítéljük, egy kis lisztet szórunk rá, elkeverjük, és ezzel sűtítjük be.
Ha elkészült, beletesszük a pörcöket, majd félretesszük hűlni.
Közben mácsik tésztát készítünk. Ha nem akarunk vele bíbelődni, széles metéltet főzzünk ki.
A liszthez hozzáadjuk a vajat darabolva és a tojásokat.
Megsózzuk, majd kemény tésztát gyúrunk belőle. Ha túl keménynek ítéljük, kevéske vízzel lágyíthatjuk.
Ezután lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, majd széles metéltre vágva, sós-forró vízben kifőzzük.
Ha elkészült, leszűrjük és hideg vízben átöblítjük, majd félretesszük.
A tejfölös tojáshoz szétválasztjuk a tojások sárgáját.
A sárgákhoz hozzátesszük a szobahőmérsékletű vajat és a tejfölt.
Megsózzuk és alaposan összekeverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
Kerámiaedényt kenünk ki zsiradékkal, majd kibéleljük a káposztalevelekkel, a kemény részeket kivágjuk.
A meghűlt húst összekeverjük a tésztával, hozzátesszük a tejfölös tojást is, majd átkeverjük.
Ezután finom mozdulatokkal hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét is.
Beleöntjük a káposztalevelekkel kibélelt tálba.
Lefedjük még néhány levéllel, majd meglocsoljuk a fehér borral.
160 fokos sütőben 30 percig fedő alatt, majd 30 percig fedő nélkül sütjük, amíg szép színt nem kap.
Ha elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd tálcára borítjuk. Éles késsel szeleteljük.
Arányok tekintetében 1 kg lapockához: 30 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 3 db paradicsom, 1.5 dl bor, a tésztához 35 dkg liszt, 3 tojás és 3 dkg vaj társul, a tejfölös tojáshoz 4 tojással, 7 dkg vajjal és 3 dl tejföllel számolunk. Ehhez a mennyiséghez kb. 20 káposztalevélre lesz szükségünk.
Tálaláskor a szeletre ízlés szerint tejfölt teszünk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?