1967-ben mutatták be először, majd egy évvel később terjedt el.
Először elkészítjük a Big Mac-hez annak idején kitalált szószt.
Ehhez összekeverjük a következőket: majonéz, ketchup, mustár, reszelt hagyma, reszelt fokhagyma, apróra vágott csemege uborka. Használhatunk bolti majonézt és ketchupot, de ki is keverhetjük az itt leírtak szerint.
A kikevert szósz alapot megsózzuk és fűszerezzük: ecet (ez lehet a csemege uborka levéből is), őrölt bors.
Arányok tekintetében: 5-5 evőkanál majonéz, ketchup és mustár, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db 6 cm-s uborka, 1 evőkanál ecet.
Csemege uborkát vágunk karikákra. Félretesszük.
Hagymát kockázunk apróra. Ezt is félretesszük.
A jégsalátát is apróra vágjuk. Félretesszük.
A hamburger zsemlét lapjával háromba vágjuk.
A belső oldalakat megvajazzuk, majd serpenyőben közepes-nagy lángon lepirítjuk a vajas oldalakat.
Ezután a darált húsból pogácsákat készítünk és a serpenyőben pár perc alatt kisütjük őket.
Közben a felső oldalakat sózzuk, borsozzuk.
A hamburgereket a következők szerint állítjuk össze:
Az alsó harmadot megkenjük a szósszal.
Kockázott hagymát teszünk rá.
Apróra vágott jégsaláta következik.
Erre jönnek az uborkaszeletek.
Kisült húspogácsa kövekezik.
Ráterítjük a cheddar sajtszeletet.
Erre tesszük a zsemle középső részét.
Szósszal kenjük meg a tetejét.
Ismét hagyma-, jégsaláta- és uborkaréteg következik.
Megint egy húspogácsa.
Végül rátesszük a zsemle tetejét.
Hústűvel vagy pálcikával átszúrhatjuk, hogy kevésbé csússzon szét a fogyasztásnál.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?