A grillezett fasírtok széles körben elterjedtek, és rengeteg változatuk létezik mind fűszerezésben, mind húsösszetételben, mind alakban. Ezek a teljesség igénye nélkül: a perzsa kofta, a román miccs, a szerb pljeskavica, vagy a horvát csevapcsicsa.
A husok aránya 1:1:1. Lehetőleg zsírosabb husokkal dolgozzunk. 1 kg húshoz 1 kávéskanál szódabikarbónát teszünk.
Összekeverjük a husokat. Ha van rá lehetőségünk, összekeverés után át is darálhatjuk mégegyszer.
Fokhagymát passzírozunk bele.
A hagymát apróra vágva tesszük hozzá.
Egy kevéske szódabikarbónát, és pirospaprikát bőven keverünk hozzá.
Alaposan összekeverjük, és lefedve hűtőbe tesszük néhány órára.
Nedves kézzel kis rudacskákat formázunk a húsból. Ezzel a fűszerezéssel pljeskavicát is készíthetünk, ezesetben nem túl vastag (kb. 1 cm) húspogácsákat formázunk.
Serpenyőben kevéske olivaolajon vagy grillrácson időnként megforgatva kisütjük.
Egyszerű salátát készítünk hozzá.
Ebbe szeletelt hagymát, paradicsomot és kígyóuborkát teszünk.