Érdemes együtt készíteni a tormás sonkatekerccsel, mert mind a sűrű besamel, mind az aszpikos lé közös összetevő.
Az arányok tekintetében 10 tojáshoz:
A sűrű besamelhez 5 dkg vaj, 5 dkg liszt.
Az aszpiknál 5 dl léhez 4 dkg zselatin.
Az aszpikos zománcmártásnál 10 tojásnyi krémhez 2 dl aszpikos lé.
A tölteléknél 8 dkg vaj.
Keménytojást főzünk 10 percig forró vízben.
Sűrű besamelt készítünk.
Ehhez közepes lángon felolvasztjuk a vajat, lisztet keverünk bele, elkeverjük csomómentesen.
Megsózzuk, és több lépésben tejet öntünk hozzá, folyamatosan kevergetve.
Addig kevergetjük folyamatosan, amíg teljesen csomómentes, nyúlós-folyós massza nem lesz. Az edényhez egyáltalán nem ragad hozzá.
Egy tányérra kikanalazva hűtőbe tesszük pár percre.
Kikanalazzuk a keménytojások sárgáját, hozzátesszük a besamelhez, vajat teszünk hozzá és ízesítjük. Só, bors, citromlé, kevés mustár, kevés cukor. Alaposan összekeverjük.
A tojások üregét feltöltjük az elkészült krémmel.
Ezzel a csupasz tojások el is készültek. A zománcmártással a tojások egy részét bevonhatjuk, ehhez a következőkre lesz szükség.
Az alaplevet átforraljuk, levesszük kis-közepes lángra, egy kevés borecetet teszünk hozzá, és belekeverjük a zselatint. Átkeverjük alaposan, hogy a zselatin teljes mértékben feloldódjon.
Ezután konyharuhán átszűrjük a levet, hogy teljesen tiszta legyen.
Az öntethez szükségünk lesz teföllel felhúzott majonézre és az aszpikos lére.
A majonézhez: nyers tojássárgája, só, bors, tejföl, citromlé, mustár és olaj. Alaposan összekeverjük.
Ehhez keverünk még tejfölt, ízesítésképpen sót, borsot, amennyi szükséges.
Ezután hozzáöntjük az aszpikos levet.
Összekeverjük, majd leöntjük a tojásokat az aszpikkal összekevert mártással. Hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?