Érdemes együtt készíteni a kaszinótojással, mert mind a sűrű besamel, mind az aszpikos lé közös összetevő.
Az arányok tekintetében 20 sonkatekercshez:
A sűrű besamelhez 5 dkg vaj, 5 dkg liszt.
Az aszpiknál 5 dl léhez 4 dkg zselatin.
Az aszpikos léből kb. 8 dl szükséges.
A tormás tölteléknél 8 dkg vaj.
Sűrű besamelt készítünk.
Ehhez közepes lángon felolvasztjuk a vajat, lisztet keverünk bele, elkeverjük csomómentesen.
Megsózzuk, és több lépésben tejet öntünk hozzá, folyamatosan kevergetve.
Addig kevergetjük folyamatosan, amíg teljesen csomómentes, nyúlós-folyós massza nem lesz. Az edényhez egyáltalán nem ragad hozzá.
Egy tányérra kikanalazva hűtőbe tesszük pár percre.
Tormát és vajat keverünk hozzá, és ízesítjuk: citromlé, só, bors, kevés cukor.
Alaposan összedolgozzuk. Kóstolás után, ha szükséges, ráigazítunk a fűszerezésre.
Hűtőbe tesszük pár percre.
A sonkaszeletek szélére nyomjuk a krémet, és feltekerjük.
Ezzel a csupasz sonkatekercsek elkészültek.
Az aszpikos tekercsekhez a következőkre lesz szükség.
Az alaplevet átforraljuk, levesszük kis-közepes lángra, egy kevés borecetet teszünk hozzá, és belekeverjük a zselatint. Átkeverjük alaposan, hogy a zselatin teljes mértékben feloldódjon.
Ezután konyharuhán átszűrjük a levet, hogy teljesen tiszta legyen.
A következőkben fejjel lefelé készítjük az aszpikos tekercseket Jénai tálban.
Alulra néhány petrezselyem levelet teszünk, rá szeletelt főtt tojást.
Erre tesszük a sonkatekercseket.
Óvatosan rákanalazzuk az aszpikos levet, hogy éppen ellepje.
Hűtőbe tesszük.
Ha az aszpik teljesen kikeményedett, kivesszük a tálat, és egy nagyobb, melegvizes edénybe tesszük kis időre, hogy ki tudjuk fordítani az aszpikos szeleteket.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?