Arányok tekintetében 0.5 kg marhahúsból 4 burgert készíthetünk.
A darált húst 4 egyenlő részre szedjük, majd az egyes darabokból nedves kézzel golyókat formálunk.
Szószt keverünk ki.
Ehhez lereszelünk egy hagymát, majd majonézt, mustárt, worcester-szószt és egy kis chilit keverünk hozzá. Majonézt készíthetünk magunk is, az itt leírtak szerint, de használhatunk bolti majonézt is.
A zsemléket vajjal megkenjük, majd serpenyőben közepes-nagy lángon kissé lepirítjuk.
Ezután a serpenyőbe tesszük a 4 húsgolyót, amiket rögtön ki is lapítunk, úgy sütjük meg őket. Annyira lapítjuk ki őket, hogy a zsemle méreténél lehetőleg nagyobbak legyenek, mert a sütés során kissé összehúzódnak.
Közben megsózzuk, borsozzuk.
Mielőtt megfordítjuk a húspogácsákat, kis szószt teszünk a közepükre.
Megsütjük a másik oldalukat is.
Mielőtt elkészülnek, a pogácsákra 1-1 sajtszeletet teszünk, hogy kissé megolvadjanak. Reszelve is rátehetjük, de ízlés szerint ki is hagyhatjuk a sajtot.
Ezután a pogácsákat félretesszük.
A serpenyőben a hús zsiradékán cikkelyezett hagymát pirítunk ízlés szerint.
A burgerek összeállítása:
A zsemle alját megkenjük szósszal.
Jégsalátát teszünk rá.
Vékonyra vágott paradicsomszeletek következnek.
Szeletelt csemege uborkát is tehetünk rá.
Rátesszük a húspogácsát.
A tetejére pirított hagymát is tehetünk.
Lezárjuk a zsemle tetejével, amit szintén megkenünk a szósszal.
Ha kézben szeretnénk elfogasztani, átlósan félbehajtott zsírpapirba tesszük, kétoldalon és az alján körbehajtva.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?