Az elnevezés tekintetében érdemes megállni egy pillanatra. Annyira széleskörben elterjedt egyszerű ételről van szó, hogy a következő elnevezések ugyanazt takarják: cicege, bere, berét, lapcsánka, lepcsánka, krumplibaba, krumpliprósza, tócsi, tócsni, taskedli, rösztli, görhöny, burgonyalepény, matutka, macok.
A legegyszerűbb burgonyás sós-borsos megoldáshoz képest én ezt a következő változatot teszem közzé.
A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, pirítani kezdjük.
Közben apróra vágott hagymát teszünk hozzá, és kissé megpirítjuk egyben.
A burgonyát megtisztítjuk, és lereszeljük, majd kinyomkodjuk belőle a nedvességet.
Tojást és némi lisztet keverünk hozzá, beleöntjük a pirított hagymát, és alaposan összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval bolondítjuk meg.
Arányok tekintetében 1 kg burgonyához 3 tojás és 2 kanál liszt társul.
Kb. 1 cm vastag pogácsákat készítünk, és serpenyőben zsiradékon kisütjük mindkét oldalát. Sütőben is süthetjük, ezesetben sütőpapírral kibélelt tepsiben.
Fogyaszthatjuk önállóan tejföllel vagy valamilyen tejfölös szósszal (például kapros-tejfölös mártással), de az angol reggeli részeként vagy grillezett husokhoz köretként is.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?