Beletesszük a darabolt sárgarépát, fehérrépát, zellert, és karalábét.
5-10 percig pirítjuk kevergetve.
Hozzátesszük kelkáposztát és a zöldborsót, majd felöntjük vízzel. Ha gyorsfagyasztott zöldborsót használunk, egy kicsit később tesszük bele, hogy ne főjön szét.
Megsózzuk, fűszerezzük, és kb. 30 percig forrásban főzzük. Addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Kelkáposztához esetleg köménymagot is tehetünk.
Rátesszük az apróra vágott petrezselymet, és további néhány percig forraljuk.
Tálalhatjuk.
A befejező fázisban több irányba is mehetünk, a végeredmény különböző:
A végén a petrezselyemmel tehetünk bele csipetkét Is. Ennek elkészítését a Jókai bablevesnél írtam le.
Tésztát is főzhetünk bele a végén.
Krémlevest is készíthetünk belőle. A végeredményt botmixerrel leturmixoljuk. Reszelt sajttal, tejföllel vagy pirított zsemlekockákkal tálaljuk.