husos alaplé (például, ha ebből marad, tökéletes, de ha húslevesből félre tudunk tenni, az is tökéletes)
száraz vörösbor
liszt
tejföl
burgonya
áfonya- vagy szederlekvár
Elkészítés
A kenyeret apróra daraboljuk, és felöntjük annyi tejjel, amennyit magába szív. Pihentetjük 15 percet.
Belekeverjük a darált húst, a tojást és az apróra vágott vagy reszelt hagymát. Fűszerezzük és alaposan összekeverjük.
Hűtőben pihentetjük 30 percet.
Nedves kézzel kis golyócskákat formálunk belőle, és vokban vékonyan-forró vajon kisütjük őket, az elején fedő alatt.
Időnként átforgatjuk a golyócskákat, hogy minden oldalról megpiruljanak.
Kivesszük a husokat.
Hagymát üvegesítünk a zsiradékon, majd egy kis cukrot beletéve karamellizáljuk.
Egy kis vizet ráöntve szeletelt paradicsomot dinsztelünk rajta.
Husos alaplevet öntünk rá, és egy kevés vörösbort öntünk hozzá. Ha elkészült, botmixerrel összeturmixoljuk.
Hőkezelt tejfölös habarással sűrítjük, egyszer átforraljuk.
Ezzel a barna mártás kész.
Krumplipüréhez a kockázott burgonyát sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, krumplinyomóval összetörjük, vajat és egy kevés tejet keverünk hozzá. Sózzuk, ha szükséges.
Lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Vélemények
Kóstoltad? Megpróbáltad elkészíteni? Tetszett? Nem tetszett? Kiegészítenéd?